Krigare eller forskare: Hur är gener och stressresistensrelaterade

Om du inte föddes en genetisk "stark", vilket inte är något av någon stress, är du inte tur? Är det värt att känna till din genetiska predisposition och vad som kan göras för att kompensera för svagheter? Genetik Valery Ilyinsky svarar på dessa frågor.

Genetiska tester kan säga hur vi riskerar att bli sjuka, vilken livsstil som är mer lämpad för oss, vilken sport kommer att hjälpa till att bilda snabbare. Vad sägs om temperament och karaktärsdrag?

Forskare av Genotek Medical and Genetic Center studerade resultaten av DNA -test på 2500 av sina kunder och hittade i 76% av dem ett genalternativ som ökar stressresistensen. De återstående 24% fann en variant av samma gen med en mutation som är associerad med låg stressbeständighet.

Vilka slutsatser från detta följer och vad man ska göra med resultaten?

Psykologier: 24% – inte så få, nästan var fjärde. Hur den här funktionen påverkar människors liv?

Valery Ilyinsky: Comt Gene, som vi pratar om, ansvarar för överföringen av nervimpulser i hjärnan. Specifikt – reglerar nivåerna av neurotransmittorer av dopamin, adrenalin och norepinefrin med ett visst enzym. Så vissa människor hittade en mutation som minskar aktiviteten hos detta enzym med 40%. Detta innebär att deras hjärna reagerar mer akut på negativa incitament: sådana människor känner sig tunnare, blyga, undvika fara och okänd, går inte till konflikt.

Det vill säga detta är en slags "uppdelning" som förhindrar livet?

Jag skulle inte säga det. Det är bara svårare för dem att upprätthålla självkontroll i krissituationer. Men under fredstid har de en fördel i utbildning och social anpassning.

Och mer specifikt?

https://www.svenskahpfans.com/livet-enligt-domostroi-hur-jag-var-en-ideal-fru/

De har bättre minne och högre än förmågan att lära sig. I allmänhet, enligt alternativen för COMT -genen, är människor uppdelade i två typer: villkorade "krigare" som studerar värre, men mindre oroliga och bättre tolererar smärta, och "forskare" som hanterar stress, men reflekterar väl i en lugn atmosfär, visa uppfinningsrikedom.

Arbetsdelning?

Du kan säga det. Negativa mutationer som inte bidrar till överlevnad överförs helt enkelt inte vidare. Forskare föreslår att mutationen i COMT -genen, vilket minskar stressresistensen, också fixades av en slump. Kanske ger det en fördel i anpassningen i svåra moderna förhållanden, där framgång är mer beroende av minne och förmåga att koncentrera sig än på förmågan att övervinna smärta och ignorera farorna.

Och ändå är förmågan att uthärda stress viktig. Titta på kraven för en kandidat för alla lediga platser – se till att koka för det ökända stressmotståndet.

Detta är så, men det är viktigt att inte glömma att genetiska "forskare" har fler chanser att tjäna en nervös nedbrytning på jobbet, om de ständigt måste vara under press, agera snabbt och beslutsamt, genomföra hårda förhandlingar. Men det är lättare för dem att lära sig nya saker, det är lättare att känna stämningen hos kunder och kollegor, erbjuda en konstruktiv lösning på konflikten.

Anta att jag hittade en viss version av genen. Vad följer av detta? Om jag är en "forskare" är tillgången till flygtrafikstyrenheterna stängd för mig?

En person med någon COMT -gen kan fungera som flygkontroller. Bara "soldater" måste uppmärksamma utvecklingen av minne och "forskare" – för att öka stressoleransen. Därför är karriärvägledning för gener i ren form omöjlig: utöver dem är utbildningen, daglig rutin, mat, livsstil, tidigare erfarenhet av en person. En person är i allmänhet flexibel – han kan anpassa sig till både miljöförhållanden och till funktionerna i sin egen hjärna.

Är det värt det då att veta om din genetiskt programmerade reaktion på stress? Kanske kommer detta bara att begränsa människor: de kommer att överge allvarliga utmaningar, undvika massor.

Vi har ett DNA -test "talanger och sport", som föräldrar ofta beställer för barn. Och där studerar vi, inklusive COMT -genen. Att kompensera för funktionerna i COMT är bäst i barndomen. Oberoende eller med hjälp av en psykolog, lära ett barn att framgångsrikt hantera negativa situationer, förstå och förutsäga hans reaktioner, använda tekniker för att lindra stress.

Enligt kunder är denna kunskap också användbar för vuxna. Någon beslutar äntligen att lämna det oälskade arbetet och se till att stress är "genetiskt kontraindicerat". Någon, tvärtom, för första gången verkligen uppmärksammar detta problem, lär sig stresshanteringstekniker och som ett resultat ökar livskvaliteten och prestandan avsevärt. I alla fall blir människor lyckligare när de börjar komma till reaktioner mer medvetet.

Hur genetik påverkar psykologisk stabilitet i jämförelse med utbildning, kultur, miljö?

Det finns cirka 20 tusen gener i mänskligt genom, och psyken består av dussintals olika aspekter och funktioner. Därför jämför de vanligtvis en specifik, mätbar parameter – till exempel en tendens att spela ledarroller på jobbet, formellt och informellt. Enligt 2006 är denna funktion 30% inställd genetiskt. För generens roll i stressresistensen hos kvantitativa bedömningar har det ännu inte varit möjligt att få: Förutom COMT studeras andra gener och interaktionen mellan dem fortfarande.

Referens

Genen är en DNA -sektion som utför vissa funktioner i kroppen och kodar proteinet. Det händer att samma gen finns i flera versioner. Sedan arbetar han annorlunda. Till exempel genen som är ansvarig för produktionen av insulinpankreatik. Ett av dess alternativ kan leda till en funktionsfel, och i stället för att absorbera glukos som krävs för näring av muskler och leverceller kommer bukspottkörtelceller att förstöras och insulinproduktion kommer att vara omöjligt. Denna genvariant kommer att leda till utveckling av diabetes av den första typen.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *